Uusi harrastus aikuiselle – miten päästä alkuun?

Nainen piirtää

Mietitkö koskaan, että mikä harrastus sopii minulle? Uuden harrastuksen voi opetella aikuisenakin vaikka sitä sanotaankin, että minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Tämä on kuitenkin vain sanonta, eikä sitä pidä ottaa niin, etteikö vanhemmallakin iällä voisi enää opetella uutta harrastusta. On olemassa paljon lajeja, joiden opettelu ei todellakaan ole koskaan liian myöhäistä. Kun testailee erilaisia lajeja, löytää itselleen sen kaikkein sopivimman. Kannattaakin siis rohkeasti vaan kokeilla eikä antaa ennakkoluulojen estää.

Nimenomaan on hyvä kokeilla eri lajeja eikä heti luovuttaa. Monesti mitä vanhemmaksi tullaan, sitä isommaksi kasvaa myös kynnys aloittaa uutta. Sitä alkaa epäilemään omaa potentiaaliaan sekä kuntoaan. Ja epämukavuusalueelle hyppääminen ei ole koskaan täysin helppoa. Uusi harrastus aikuiselle tuo elämään iloa ja onnistumisen riemua sekä hauskanpitoa. Harrastukset kehittävät myös sosiaalisia taitoja ja niiden kautta löytää uusia ystäviä. Mutta mikä on paras harrastus? Tässä artikkelissa käymme läpi muutamia harrastuksia, jotka sopivat aikuisille melkein missä iässä tahansa.

Juoksu

Juoksu on helppo aloittaa ihan suoraan kotiovelta, ei tarvitse erikseen lähteä mihinkään harrastamaan juoksemista. Juoksun paras ominaisuus onkin helppous, sillä lenkille voi lähteä juuri silloin kun se itselle sopii.

Juoksemisen voi aloittaa reippaalla kävelyllä ja kun kuntoa on tullut lisää, voi alkaa hölkkäämään. Vuorottelu on myös erinomainen tapa eli ensin voi kävellä reippaasti viisi minuuttia jonka jälkeen voi hölkätä saman ajan. Tätä vuorottelua voi jatkaa koko lenkin ajan. Kannattaa siis edetä vaiheittain eikä rehkiä liikaa heti alkuun, ettei paikat kipeydy ja innostus lopu.

Uinti

Uinti on myös erinomainen liikuntamuoto lihaskunnon ylläpitämiseen ja painonhallintaan. Se sopii kaikenikäisille ja sen voi aloittaa milloin tahansa. Välineet eivät kustanna paljoa ja uintipaikkoja on yleensä melko lähellä, asuipa missä tahansa.

Kannattaa opetella oikeanlainen uintitekniikka, jotta ei niska kipeydy johtuen vääränlaisesta rintauinnista. Uinti sopii kaikille kehoille, sillä uimari on oikeastaan painoton vedessä. Tästä johtuen uinti ei rasita niveliä. Uinnissa ei ole sellaista loukkaantumisriskiä kuin vaikkapa juoksussa ja sitä voi harrastaa läpi koko elämän.

Pallopelit

Jalkapallo tarjoaa liikuntaa, isoja tunteita ja sen parista löytää uusia ihmissuhteita. Joukkueesta voi muodostua tärkeä yhteisö ja sen kautta saa hyviä ystäviä ja kunto kehittyy samalla. 

Lentopallossa ei ole merkitystä, mikä on ikäsi tai sukupuolesi. Koska kyseessä on joukkuelaji, pelaajalta vaaditaan joukkuehenkeä ja sosiaalisia taitoja. Tekniikalla on isompi merkitys kuin voimalla, tämä korostuu erityisesti pallon lyömisessä. Esteenä ei ole edes liikuntarajoitteisuus, vaan  monilla seuroilla on tarjolla liikuntarajoitteisille mahdollisuuksia pelata. 

Salibandy on saanut vaikutteita jääpallosta, katukiekosta sekä jääkiekosta. Se kehittää pallonhallintaa, kestävyyttä sekä ketteryyttä. Palloa pitää seurata nopeatempoisesti ja taivuttava nopeisiin liikkeisiin kentällä. Harrastuksen voi aloittaa matalalla kynnyksellä, sillä siihen tarvitaan vain sisäpelikengät, maila, pallo, maali sekä tietenkin joukkuekavereita. 

Mailapelit

Tennis on sosiaalinen liikuntamuoto, ja siitä voivat nauttia kaiken ikäiset ja tasoiset harrastajat. Harrastelijan varusteiden ei tarvitse olla kilpatasoa, mutta laadukkaisiin kenkiin ehdottomasti kannattaa panostaa. Harrastuksen voi aloittaa kunhan hankkii mailan, palloja sekä sileäpohjaiset kengät.

Sulkapallo ei myöskään vaadi isoja panostuksia välineistöön. Hyvät kengät, maila sekä sulkapalloja siinäpä ne mitä tarvitaan. Sulkapallon tekniikkakaan ei ole niin vaikeaa oppia kuin tenniksessä. Sulkapalloa voi pelata sisällä melkein missä tahansa liikuntahallissa ja monesti sulkapallovuoroja onkin saatavilla joka kunnan liikuntahallilla. 

Sulkapallo

Padel sopii myös aloittelijalle, sillä sen aloittamiseen tarvitsee vain treenikaverin. Kaikilta kentiltä on saatavilla vuokramailat ja -pallot. Jalkineiksi sopivat lenkkarit tai sisäpelikengät. Monissa paikoissa on saatavilla myös opetusta. Peli on hieman samanlainen kuin tennis, mutta ihan täysin tenniksen tekniikalla sitä ei kannata opetella pelaamaan. Säännöt ovat yksinkertaiset ja ne oppii nopeasti. Padel onkin hieman kuin shakki, sillä pelin luonteeseen kuuluu oleellisesti taktikointi. Pelkällä voimalla ei menesty vaan nimenomaan tekniikka ja peliälykkyys vievät pitkälle. 

Pesäpallo on Suomen kansallisurheilulaji ja se onkin jalkapallon jälkeen yksi suosituimmista urheilulajeista. Pesäpallo on mukava tapa viettää aikaa raittiissa ilmassa kivalla porukalla ja siinä saa myös liikuntaa. Ei ole pakko harrastaa veren maku suussa vaan voi koota oman puulaakijoukkueen ja pelata vain omaksi ilokseen. 

Uusi harrastus aikuiselle löytyy siis varmasti, sillä mahdollisuuksia on monia. Mikäli urheilu ei niin paljoa kiinnosta, voi kokeilla vaikkapa tietokonepelejä tai tutustua, millaista ajanviettoa tarjoavat luotettavat nettikasinot.