Suosituimmat harrastukset Suomessa

Kalastaminen

Millaisia vapaa-ajanviettotapoja sinulla on? Harrastatko jotain urheilulajeja vai miellyttävätkö esimerkiksi pikakasinot enemmän?

Suomalaiset harrastavat vapaa-ajallaan erilaisia asioita, kuten liikuntaa, vieraita kieliä, ruuanlaittoa, musiikkia, kädentaitoja tai kulttuuria. Monet meistä rentoutuvatkin parhaiten luonnossa kulkiessaan ja lenkkipolulle pitääkin päästä useamman kerran viikossa. Tehtyjen tutkimusten mukaan suomalaisia eniten kiinnostava ajanviete vapaa-ajalla on lähiluonnossa liikkuminen ja ulkoilu.

Luonnossa liikkuminen

Luonto onkin monelle tärkeä voimavara ja apu arjessa jaksamiseen. Siitä on myös paljon apua omalle hyvinvoinnille. Luonto vaikuttaakin ihmisten terveyteen kiistattomalla tavalla, sillä sellainen henkilö, joka liikkuu paljon luonnossa, tuntee itsensä onnellisemmaksi ja tyynemmäksi kuin muut.

Asuipa sitten missä tahansa, lähiluonnossa liikkuminen on aina yhtä tärkeää meille suomalaisille. Lähiluonto voikin tarkoittaa niin kaupungin puistoa, vesistöjen varsia tai vaikka lähintä lenkkipolkua. Suomalaiset tuntevat olevansa aina lähellä luontoa, olivatpa he missä päin tahansa.

Erilaiset liikuntaharrastukset

Aikuisten yleisimmät liikuntaharrastukset ovat melkein samat vuosikymmenestä toiseen. Näitä lajeja ovat itsenäisesti harrastetut perusliikuntamuodot kuten kävely, pyöräily, maastohiihto, uinti ja juoksu tai lenkkeily. Nykyään suosituimpien lajien joukkoon on noussut myös kuntosaliharjoittelu, josta onkin tullut yleisin liikuntaharrastamisen muoto heti kävelylenkkeilyn jälkeen.

Naisille seuraavaksi yleisimpiä harrastuksia ovat voimistelu, jooga, ryhmäliikunta ja tanssi. Naiset käyttävät myös yksityisten yritysten palveluja miehiä enemmän. Miesten harrastuksiin kuuluvat erilaiset palloilulajit ja he käyttävät enemmän urheiluseurojen palveluita. Miehet ovat myös kiinnostuneempia e-urheilusta kuin naiset. 

Eri lajien välillä on paljon vaihtelua niihin kuljettujen matkojen pituuksissa. Kilometrien vaihtelu aiheutuu siitä paljonko harrastajia on, millaisten etäisyyksien päässä harrastuspaikat ovat ja millainen on harrastustiheys. Eniten kilometrejä syntyy kuntosaliharjoittelusta. Lisäksi toiset kuljettavat lisäksi vielä muitakin perheenjäseniä harrastuksiin, erityisesti lapsiperheissä. 

Kulttuuri

Erilaiset kulttuurilliset elämykset saavat aikaan erinomaisia muutoksia fysiologisessa mielessä. Esimerkiksi musiikin kuunteleminen vähentää stressiä ja vaikuttaa verenpaineeseen alentavasti. Lisäksi sen on huomattu parantavan muistia ja tarkkaavaisuutta. Se myös vahvistaa immuunipuolustusta. 

Kulttuurin harrastaminen käy yksinkin, mutta sen harrastaminen muiden kanssa tuo parhaan hyödyn terveyden vaalimisen kannalta. Vaikkapa vanhusten taidetoiminta saattaa saada aikaan lääkkeiden käytön vähenemistä, muutoksia vireystilassa sekä paranemista toimintakyvyssä. Useasti kulttuurin ja taiteen sekä luovan toiminnan parissa aikaa viettävät kokevatkin mielenterveydellisen hyvinvointinsa parantuneen. 

Puutarhanhoito

Vaikka asuisikin kaupungissa, on silti monia mahdollisuuksia päästä harrastamaan puutarhanhoitoa. Erilaiset puutarhayhdistykset sekä kaupunkiviljely tarjoavat erinomaisia tapoja päästä työskentelemään kasvien parissa.  

On havaittu 1800-luvulla että puutarhassa työskentely vähentää mielenterveyspotilaiden oireita. Tällöin uskottiin ihmisen omien voimavarojen löytämisen auttavan lääkkeiden sijasta. Ja tottahan tuo on tänä päivänäkin, huolimatta lääkkeistä. Vuorovaikutus kasvien kanssa, onnistumisen kokemukset ja rauhoittava ympäristö parantavat itsetuntoa ja nopeuttavat näin kuntoutumista. 

Lisäksi luonnon omille mikrobeille altistuminen on parasta ylläpitoa luontaiselle vastustuskyvylle. Kun oikein työntää kätensä multaan, sillä voi olla allergiaa ja autoimmuunisairauksia ehkäiseviä vaikutuksia. Puutarhatöissä aivotkin lepäävät, kun niitä tehdessä ei tarvitse keskittyä täydellisesti tekemiseensä. 

Shoppailu

Monelle shoppailukin on harrastus, vaikka eivät sitä myönnäkään. Todellisten himoshoppaajien keskuudessa ajankäyttö on kuitenkin tärkeämpää kuin rahankäyttö. Shoppailessa tuntee olevansa vapaa kaikesta, myös omista ongelmistaan. 

Shoppailussa ei välttämättä ole mitään päämäärää, se on vain spontaania ja impulsiivista ajanviettoa. Usein shoppailija menee kauppaan ihastelemaan ja hypistelemään tuotteita, mutta ei kuitenkaan loppujen lopuksi ostakaan mitään, vaan tekee ostoksensa netissä. 

Monesti himoshoppaajat käyttävätkin kaupoissa juoksemistaan korviketoimintana tylsyyden poistamiseen tai itsensä palkitsemisena kun on saavuttanut jonkin tavoittelemansa asian. Useimmille shoppailu on keino saada tietää, mikä on tämän hetken muoti. Shoppailuun kuuluvat myös ystävät sekä hauskanpito. 

Pelit

E-urheilu

Digitaalinen pelaaminen on kasvattanut suosiotaan koko ajan. E-urheilupelaajat pelaavat joko yksin tai yhdessä jopa päivittäin. Pelaaminen on lähinnä viihdettä, jolla saa itselleen irtioton arjesta tai ihan vain mahdollisuuden viettää aikaa kavereiden kanssa. Jotkut saattavat harjoitella oman joukkueensa kanssa tähtäimenään ammattilaisura, jolloin pelaamisella voi tienata jopa elantonsa. 

Monet e-pelaajat pelaavat kotoaan käsin, mutta on myös olemassa erilaisia organisaatioita sekä tapahtumia, jotka mahdollistavat pelaamisen samanhenkisten ihmisten kanssa ja samalla voi saada itselleen uusia ystäviä. Myös monet oppilaitokset ja nuorisotalot tarjoavat e-pelaajille tiloja, joissa voi pelata pelejä joko ihan omaksi huvikseen tai kilpailu-ura mielessään.