Mitä nuoret harrastavat vuonna 2020?

Tämän päivän nuoret ovat yksilöllisiä ja itsenäisiä. He uskaltavat vapaasti harrastaa haluamiaan asioita – sellaisiakin, joille joku tietämättömämpi saattaa nauraa. Ei ole epätavallista tavata kutovaa poikaa tai 15-vuotiasta keppihevosharrastajaa. Jotkut nuoret ovat hyvin tiedostavia jo varhaisessa vaiheessa, ja käyttävät vapaa-aikaansa esimerkiksi eläinten tai sukupuolivähemmistöjen asioiden ajamiseen.
Kaukana ovat ne ajat, kun kaikkien nuorten naisten tuli harrastaa pianonsoittoa ja käsitöitä, ja kun kaikkien poikien piti ratsastaa ja metsästää – ja hyvä niin!
Edelleen on muotiharrastuksia
Edelleen on muodikkaita harrastuksia, joita useimmat nuoret haluavat edelleen ainakin kokeilla. Joskus muodissa oleva harrastus voi olla parkour, joskus taas geokätköily tai ilmajooga. Sopiva laji löytyy vain kokeilemalla, joten on hienoa, että lajeja pääsee usein kokeilemaan ilmaiseksi.
Jalkapallo on yksi vakisuosikeista
Tänä päivänä tytötkin voivat pelata jalkapalloa ja pojat harrastaa balettia, mutta merkittävä osa pienistä jalkapalloilijoista ja jääkiekkoilijoista on edelleen poikia. Tyttöjen vakisuosikkeihin kuuluu ratsastus ja erilaiset tanssilajit.
Muita lasten ja nuorten vakisuosikkeja ovat partio, uinti, telinevoimistelu, sähly ja musiikki. Pianon lisäksi nuoret soittavat myös kitaraa, viulua, rumpuja, bassoa ja esimerkiksi ukulelea. Aina löytyy myös joku, joka soittaa mieluiten säkkipilliä, sahaa tai ilmakitaraa. Enää ei ole tapana pakottaa lasta pianotunnille, vaan hänen annetaan itse valita soittimensa – tai soittoharrastuksen lopettaminen, sillä kaikkia lapsia tai nuoria ei kiinnosta musisointi.
Pelaaminen kiehtoo kaikenikäisiä
Pelaaminen voi tarkoittaa pallopelien pelaamista, lautapelien pelaamista, roolipelaamista eli larppaamista tai vaikka rahapelien pelaamista. Rahapeliautomaattinen hakkaaminen tai pankkitunnuksilla pelaaminen on mahdollista vasta 18-vuotiaana, mutta kaikki tietävät ne nuoret pojat, joilla on tapana linnoittautua rahapeliautomaatin ääreen huppu päässä. Pelaaminen alaikäisenä on kuitenkin laitonta, ja kassa sulkee automaatin heti pelaajien alaikäisyyden huomatessaan. Aina välillä nuoret yrittävät pelata myös nettikasinolla, mutta tili suljetaan heti kun käy ilmi, että pelaaja on liian nuori. Pankkitunnuksilla pelatessa ei edes ole mahdollista päästä pelaamaan, jos on alle 18-vuotias. Onneksi Afrikan tähteä ja Monopolia voi pelata alaikäisenäkin – nämä pelit saavat ajan kulumaan myös sähköttömällä mökillä.
Shoppailu ei ole enää pop
Huoli ympäristön tilasta on vallannut myös monet nuoret. Kerskakulutus ei ole enää muodikasta, eikä shoppailu ole kovinkaan monen nuoren lempiharrastus. Muoti muuttuu edelleen usein, mutta monet nuoret ostavat vaatteensa kirpparilta pikamuotiliikkeiden sijaan. Laadukkaat vaatteet kestävät aikaa, toisin kuin mahdollisimman edullisesti tuotetut pikamuotivaatteet. Halvoista vaatteista lähtee väri jo ensimmäisessä pesussa, ja vaatteen pintaan ilmestyy nukkaan viimeistään toisella pesukerralla.
Elokuvat ja kirjat tarjoavat kurkistuksen toisiin maailmoihin
Elokuvat ja kirjat tarjoavat mahdollisuuden kurkata toisten ihmisten elämään, tai ehkä jopa kokonaan toiseen maailmaan. Nuoret katsovat elokuvia netistä, varsinkin koronarajoitusten vuonna 2020. Kirjojen lukeminen on vaihtumassa äänikirjojen kuuntelemiseen, sillä äänikirja ei lisää laukun painoa tai vaadi hyllytilaa. Äänikirjaa voi kuunnella vaikka koiraa ulkoiluttaessaan, mikä on monen nuoren vastuulla oleva kotityö.
Monet harrastukset ovat valitettavan kalliita
Noin joka kolmas vanhempi joutuu kertomaan lapselleen, että tämän harrastus on liian kallis. Etenkin jääkiekko ja ratsastus ovat kalliita harrastuksia, joihin ei joka perheessä ole varaa. Kaikista pienituloisimmat perheet voivat hakea harkinnanvaraista sosiaalitukea lasten harrastusmaksuihin, mutta tällaisen tuen saaminen ei ole itsestäänselvää. Varsinkin monilapsisissa perheissä (joissa on kuitenkin sen verran tuloja ja/tai omaisuutta, että sosiaalitukien saaminen on pois suljettu vaihtoehto) joudutaan rajaamaan lasten harrastuksia.

Jatkossa koululaisten harrastustoimintaa tuetaan hallituksen toimesta, mutta harrastustoiminnan on tarkoitus tapahtua esimerkiksi koulun iltapäivätoiminnan yhteydessä. Luvassa saattaa olla esimerkiksi ulkoleikkejä ja lapsijoogaa, mutta ei välttämättä sitä, mitä lapsi itse haluaisi harrastaa. Kouluihin ei olla tuomassa esimerkiksi hevosia, joilla pienet heppatytöt ja -pojat pääsisivät ratsastamaan.
Korona ja liikuntaharrastukset vuonna 2020
Koronakevät 2020 asetti kokoontumisrajoituksia, mitkä vaikuttivat varsinkin nuorten liikuntaharrastuksiin. Alle 15-vuotiaat nimittäin harrastavat muita ikäryhmiä enemmän liikuntaa juuri kavereiden tai joukkueen kanssa. Yli 10 hengen kokoontumiset olivat kiellettyjä 1. kesäkuuta asti, mikä tarkoitti sitä, että monet nuorten harrastus- ja valmennusryhmät olivat tauolla. Aika näyttää, koska pandemia voitetaan, ja miten se on vaikuttanut lasten ja nuoren liikunta- ja harrastustottumuksiin.