Tekemistä kotona – 8 vinkkiä kotoiluun

Tekemistä kotona

Tylsää! Ei mitään tekemistä. Lapset usein sanovat näin mutta meillä aikuisillakin on usein sellainen olo, ettei ole mitään tekemistä kotona. Tässä artikkelissa tarjoamme joitakin ajanviettotapoja kotoiluun.¨

Peli-ilta

Lautapelien pelaaminen on aina hyvä idea. Vanhat kunnon klassikot, kuten Monopoly, Trivial Pursuit ja Alias tarjoavat hauskan tavan viettää perheen kanssa aikaa. Myös tietokonepelien pelaaminen yhdessä on mukavaa ajanvietettä. Voitte vaikka tehdä elämänne ensimmäisen esports vedonlyönti tapahtuman ja jännätä, kuinka käy.

Kaappien tyhjennys

Kaikissa kodeissa on epämääräisiä tavaroita, jota ei ajanpuutteen vuoksi viitsitä lajitella. Ajatus kodin siivoamisesta voi kuulostaa ikävältä, mutta jos käyt hommaan käsiksi sydämellä, sinulla tulee olemaan hauskaa.

Kaappien tyhjentäminen tarkoittaa, että käyt läpi kaikki tavarat, joille ei enää ole käyttöä. Joudut siis käymään läpi lasten vanhoja leluja, DVD-levyjä, joita joskus olet katsonut leffa-iltana. Mahdollisesti jopa edesmenneiden perheenjäsenten henkilökohtaisia tavaroita löytyy kaappien uumenista. Tämä saa pintaan paljon tunteita ja nostalgiaa. Kodin siivoaminen porukalla on helppo tapa päästä eroon ryönästä, josta olisit halunnut päästä eroon jo ajat sitten, mutta et ole löytänyt sille aikaa. Voit yhdistää tähän järjestelyyn myös viininnaukkailu-illan niin hommasta tulee heti mielenkiintoisempaa.

Vietä hemmotteluilta

Pidä kunnon koti spa-ilta ja huolehdi koko kehosi hyvinvoinnista. Voit kuoria ja rasvat ihosi tai värjätä ripset sekä kulmakarvat. Tee hiuksille hiusnaamio tai itsellesi kasvonaamio. Viilaa ja lakkaa kyntesi kauniiksi. Käy saunassa ja tee jaloille rentouttava jalkakylpy. Mitä ikinä keksitkään, miten saat itsellesi hemmottelevan tunteen, tee se. Nauti illasta koska olet sen arvoinen.

Järjestä valokuvat

Järjestä valokuvat

Meillä jokaisella on runsaasti valokuvia tietokoneella ja puhelimessa ja ne ovat yleensä sikin sokin. Poista sellaiset, joita et tarvitse ja järjestele jäljelle jäävät kuvat nätisti kansioihin. Homma on aikaa vievää mutta lopussa saat ison palkkion, kun puhelimen muistiin vapautuu yhtäkkiä lisää tilaa ja tietokoneen valokuvakansiot ovat kuosissa. Samalla voit fiilistellä menneitä tapahtumia.

Tee villasukat

Innostu käsitöistä ja päästä luovuutesi valloilleen. Villasukat ovat aina tarpeen ja erilaisia malleja on netti ja kirjat pullollaan. Monelle on jäänyt koulun käsityötunneilta kantapää-trauma, kun piti opetella kädet hikisinä puikot natisten tekemään kantapäätä. Mutta nyt voit uudelleen rauhassa opetella omalla ajallasi kantapään neulomisen. Ja voit iloita kun onnistut. Jos olet miettinyt, mikä harrastus sopii minulle, kuka tietää, vaikka sinusta kuoriutuisi oikea villasukkahai! Anna itsellesi ja kantapäälle tilaisuus.

Tee itse ekologisia siivousaineita

Mukavaa tekemistä kotona on puuhailla kotikeittiössä, jossa voit saada aikaan ekologisia ja myrkyttömiä siivousaineita, jotka lisäksi ovat toimivia. Tarvitset vain lähes joka keittiöstä löytyviä raaka-aineita.

Rosmariini-appelsiini-siivoussuihke

Tarvikkeet:

 • 1 dl kiehautettua, jäähtynyttä vettä
 • 1 dl väkiviinaetikkaa
 • 1 tl ruokasoodaa
 • 5–10 tippaa appelsiinin eteeristä öljyä
 • 3–5 tippaa rosmariinin eteeristä öljyä
 • 2 desin suihkepullo

Sitruunainen ikkunanpesusuihke

Tarvikkeet:

 • 2 dl valkoviinietikkaa
 • 2 dl vettä
 • 3–4 tippaa käsitiskiainetta
 • 10–15 tippaa sitruunan eteeristä öljyä
 • 4 desin suihkepullo

WC-pesupommi

Tarvikkeet:

 • 3 dl ruokasoodaa
 • 1,5 dl sitruunahappoa
 • 3 rkl astianpesuainetta
 • 20 tippaa piparmintun eteeristä öljyä
 • minimuffinivuokia
 • iso lasitölkki

Ohje:

 1. Sekoita kuivat aineet isossa kulhossa. Annostele astianpesuaine toiseen astiaan, tipauta piparminttuöljy joukkoon ja sekoita. Lisää astianpesuaine tipoittain kuivien aineiden sekaan ja sekoittele käsin puristellen, kunnes seos tuntuu pysyvän kasassa.
 2. Muotoile seos vuokiin sopiviksi palloiksi ja aseta vuorokaudeksi kuivumaan. Purkita kovettuneet pesupommit.
 3. Käytä pesupommeja wc-istuimen puhdistukseen: nakkaa pommi pönttöön, anna sihistä, harjaa pönttö puhtaaksi ja vedä.

Kokoa palapelejä

Palapeli on aliarvostettu ajanviettotapa. Nyt kannattaa kaivaa kaapista se 1 000 palan palapeli, jolle ei ole ollut ikinä aikaa. Palapelin kokoaminen on koukuttavaa tekemistä kotona. Voitte kaataa itsellenne lasilliset viiniä ja levittää lattialle palapelin. Vaikka palapeli näyttääkin lapsellisen helpolta, se voikin osoittautua haastavaksi ja aivonystyröitä kutkuttavaksi projektiksi, johon pitää keskittyä. Palapelin kokoaminen onkin lähes meditatiivista puuhaa. Ja aika kuluu kuin siivillä sen parissa.

Uuden taidon opetteleminen

Monesti haaveilemme, että aloittaisimme jonkin harrastuksen, mutta koskaan siihen ei tunnu löytyvän aikaa. Voitte vaikka tutustua shakinpelaamisen saloihin, sillä netistä löytyy helposti ohjeet. Tai sitten voitte opetella yhdessä jonkin uuden kielen tai aloittaa soittamaan jotakin soitinta. Mikäli kodissa on jokin lemmikki, kuten koira tai kissa, voitte opettaa sille jonkin uuden tempun.